Reklama
 
Blog | Michal Havlovic

Teď vám ty poplatky nacpeme do držky, holomkové!

Podle kuloárových zpráv má personál v nemocnicích spravovaných Plzeňským krajem od nynějška k obligátním povinnostem týkajícím se zlepšování zdravotního stavu pacientů ještě povinnost další: aktivně nabízet pacientům možnost vrácení regulačních poplatků.

 

Doktor, který pana Vopičku vyšetří a ošetří, se tak nyní podle představy krajských vládců na něj na závěr ještě vstřícně usměje a řekne:„Drahý pane Vopička, naše skvělá krajská vláda pro vás připravila možnost vrácení regulačního poplatku formou daru. Já, protože bych se tu jinak beztak nudil, vám nyní vyjedu z počítače takovýhle pěkný formulář, vyplníme ho spolu a vy ho pak zanesete na ředitelství. Do roka máte třicetikorunu zpátky, no řekněte, není to milé? Že o vrácení poplatku nestojíte, tak jako 85% pacientů u nás ošetřených? Ale jděte. Vaše krajské zastupitelstvo ví lépe než vy, co vlastně chcete. Ve volbách jste hlasoval, tak teď nemektejte a pište!“

 

O to lépe poplynou medová slova lékaři z úst, že ví, že jeho nemocnice je neustále ve finančním propadu, že regulační poplatky za loňský rok snížily ten propad cca o třetinu, a že by „kraj“, když už má tedy tolik prostředků, mohl místo hrazení poplatků pacientům (kteří, jak vidno, o to zas tolik nestojí) raději navýšit jeho mrzký příjem.

Reklama

 

Když plzeňské vedení rozhodlo o vracení poplatků formou žádostí o dar, zdálo se, že jde o projev zdravého rozumu, pokus o nakrmení rathovsko-paroubkovského vlka a zachování finanční kozy. A vida, ukazuje se, že to byla prostá předpo..dělanost! Co kdyby to, až se to otočí, někdo začal zkoumat, že?

 

Obávám se, že tahle (sama o sobě) kuriozita je výstižným obrazem socialistických představ o světě. Občane, tady máš dobro, vyžer si plnou misku, a dělej!

 

Člověk si už nějak nevybere. Politici spojení s ODS mají geniální schopnost privatizovat (do kapes svých nebo spřízněných). Lidé od ČSSD tolik nemlaskají, ale z jejich pokusů o ráj na zemi naskakuje husí kůže. Je už čas hledat, kde nechal tesař díru? Resp. jak poznat ten správný okamžik, kdy onen čas nastane?